Video in 2020 het belangrijkste marketingcommunicatiemiddel

Video in 2020 het belangrijkste marketingcommunicatiemiddel

In toenemende mate gebruiken marketeers bewegende beelden als content. De technische mogelijkheden van de smartphone in combinatie met de voortdurende verbetering van netwerkverbindingen zorgen voor deze ontwikkeling. Maar bijna de helft van de Nederlandse marketingprofessionals vindt de productietijd van online video te lang. Daarnaast is 35 procent van hen van mening dat het produceren van dergelijke videoprojecten een te kostbare onderneming is.

Minder een push-medium

Online video wordt door marketeers steeds minder gezien als push-medium. De komende jaren staan interactieve video, instructievideo’s en social video bovenaan het verlanglijstje van marketingprofessionals; pre-rolls staan onderaan. Dit onderstreept een trend die al langer aan de gang is. Video werd lang gezien als een middel om een boodschap te pushen naar de doelgroep, maar dankzij voortschrijdende technologie en inzicht worden bewegende beelden steeds meer als middel ingezet om interactie aan te gaan met de doelgroep.

Effectiviteit online video

Dat blijkt uit cijfers van de “Online Video Monitor”, een onderzoek uitgevoerd door marktvindersbureau SAMR  in opdracht van online video-specialist Quadia. “De perceptie dat online video te kostbaar en ingewikkeld zou zijn, is onlosmakelijk verbonden met een andere drempel die vaak worden genoemd”, zegt Nico Verspaget, directeur van Quadia. “Veel marketeers vinden het blijkbaar ook nog lastig om de effectiviteit van online video te meten.”

Strategisch inzetten

“Als je niet kunt aantonen wat het effect is van online video, is het ook lastig om een investering te verantwoorden”, aldus Verspaget. “Het begint daarom met het strategisch inzetten van online video. Wie weet wat het doel is van een videocampagne, kan ook KPI’s benoemen en de effecten meten. We zijn inmiddels in een periode beland waarin video volwassen is geworden. Ondernemers en grotere bedrijven komen er niet meer mee weg om simpele video’s te creëren en die zonder duidelijke strategie en KPI’s op YouTube te plaatsen.”

Belangrijkste communicatiekanaal

De ruime meerderheid van de respondenten, 73 procent, geeft echter aan in het onderzoek dat online video in de komende drie jaar steeds belangrijker wordt in de digitale strategie. Drie op de tien marketeers verwachten zelfs dat video over vijf jaar het belangrijkste communicatiekanaal voor marketing is.

Interactie en instructie

De 300 marketeers in het onderzoek is gevraagd welke vormen van video ze de komende drie jaar willen gaan inzetten. Zes op de tien respondenten willen interactieve video en instructievideo’s veel vaker gebruiken. Social video is een goede derde met 57 procent, gevolgd door personalised video en e-learning, beide 54 procent.

 

Bron: https://www.customertalk.nl/nieuws/id7896-video-in-2020-het-belangrijkste-marketingcommunicatiemiddel.html