Een webshop beginnen: WooCommerce vs Magento

Een webshop beginnen: WooCommerce vs Magento

Webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Als je dit artikel leest is de kans groot dat jij ook geïnteresseerd bent om je eigen webshop te beginnen of je huidige shop een opfrisbeurt te geven. Het opzetten van een succesvolle webshop begint met de keuze voor een Content Management Systeem (CMS) dat aansluit bij jouw wensen en ambities. Dit is namelijk het systeem waar je dagelijks mee aan de slag gaat om jouw webshop te beheren. Twee populaire CMS pakketten zijn WooCommerce en Magento. Veel startende internetondernemers worstelen met de keuze tussen beide systemen. Dit artikel is bedoeld om je te helpen met het maken van de juiste keuze.

Open Source

Zowel WooCommerce als Magento zijn open source. Dat wil zeggen dat de broncode van beide systemen vrij te verkrijgen en aan te passen is door iedereen. Achter beide systemen zit dan ook een grote community van ontwikkelaars die samen zorgen dat het systeem up-to-date en veilig blijft. Bijkomend voordeel is dat beide systemen in de kern gratis verkrijgbaar zijn, maar daarover later meer.

WooCommerce

WooCommerce is een gratis  eCommerce plugin voor WordPress. Het is dus geen op zichzelf staand systeem. Dat is de grootste kracht maar ook direct de grootste valkuil van WooCommerce. Het biedt de gebruiksvriendelijk- en toegankelijkheid van WordPress, maar het blijft een plugin die moet opereren binnen de grenzen van het WordPress CMS. Voor de meeste webshops zal dit echter geen probleem zijn. WooCommerce bied namelijk een complete oplossing die voor kleine en middelgrote shops meestal prima toereikend is. Daarbij is het systeem makkelijk onder de knie te krijgen voor mensen die nog weinig ervaring hebben met eCommerce. Binnen no-time voel je je thuis binnen dit CMS!

Voordelen WooCommerce

 • Gratis
 • Veel (gratis) plugins en uitbreidingen verkrijgbaar
 • Gebruiksvriendelijk
 • Integratie met bestaande WordPress site mogelijk, goed geschikt voor website met een webshop gedeelte
 • Vereist geen speciale hosting, wat scheelt in de kosten
 • Ontwikkeling en design goedkoper, daarnaast veel mooie kant-en-klare thema’s verkrijgbaar
 • Complete oplossing voor kleine en middelgrote shops (tot ongeveer 3000 producten)

Probeer WooCommerce

 • Demo WooCommerce webshop (slechts een voorbeeld, designs op maat zijn uiteraard mogelijk)
 • Demo WooCommerce beheergedeelte (login user: admin wachtwoord: 12345678) LET OP: dit is een verouderde versie van WordPress/WooCommerce, maar het geeft wel een indruk van de lay-out en indeling

Magento

Magento is een op zichzelf staand CMS dat volledig gebouwd is voor het runnen van een webshop. Het draait ook al wat langer mee dan WooCommerce, waardoor het is uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van webshop systemen. Dat betekend echter niet dat het per sé voor iedereen geschikt is. Het systeem is geavanceerder en bied meer opties dan WooCommerce, maar de leercurve is ook een stuk steiler. Je moet dus bereid zijn om je te verdiepen in de achterliggende omgeving en technieken. Daarvoor krijg je wel een uitgebreid scala aan mogelijkheden terug, vooral als je de ambitie hebt om flink te gaan groeien of bijvoorbeeld uit te breiden naar een meertalige webshop. Het beheer van een zeer grote productcatalogus gaat ook gemakkelijker dan in WooCommerc. Het systeem is echter ook wat zwaarder voor de webhost en vereist een eigen server die geschikt is voor het hosten van Magento. Dit brengt wat hogere hostingkosten met zich mee.

Voordelen Magento

 • Basisversie gratis
 • Grote, actieve community
 • Geschikt voor grote, ambitieuze webshops
 • Uitgebreide mogelijkheden
 • Mogelijkheid om internationaal te gaan dmv meertalige webshops
 • Professionele uitstraling

Probeer Magento

Conclusie

Het korte antwoord: heb je een webshop ‘erbij’, verkoop je simpele producten zonder ingewikkelde variaties of ben je niet bereid om jezelf wat meer in de techniek te verdiepen, dan is WooCommerce waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Heb je echter grote ambities met je webshop, verkoop je veel en complexe producten of wil je de mogelijkheid hebben om internationaal te gaan? Dan is Magento waarschijnlijk een goede keuze. Hat lange antwoord: dit artikel behandelt slechts de basis van beide CMS pakketten. Bovendien is er een groot ‘grijs gebied’ waarin beide pakketten prima zullen voldoen. Uiteindelijk is het ook een kwestie van smaak, voorkeur en jouw specifieke situatie. YAPP helpt je graag met de keuze voor het juiste webshop CMS. Mocht je er niet uitkomen, neem dan gewoon even contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.