fbpx

Wat is URL?

Iedereen die op het internet zit heeft vast wel van de term URL gehoord. Maar waar staat URL nou eigenlijk voor? URL staat voor Uniform resource Locator, het webadres waar een website zich bevindt.

Eigenlijk gewoon een gestructureerde naam die verwijst naar een stuk data. Het kan ook verwijzen naar een mailadres, een opslagmedia, een bestand op een computer of op een andere server voor bestanden.

Hoe ziet een URL eruit?

Een URL wordt opgebouwd aan de hand van een aantal onderdelen. Hieronder de onderdelen die voor web gebruikt worden:

  • Protocol
  • Padnaam
  • Query string
  • Fragment

Protocol (HTTP & HTTPS)

Waar staat HTTP voor? Dit staat voor Hypertext transfer protocol, dit is een internet protocol dat gebruikt wordt bij het bezoeken van websites. Het bepaald eigenlijk op welke wijze bezoekers (browsers) en webservers met elkaar communiceren op het web.

De meeste URL-protocollen hebben tegenwoordig een S achter de HTTP staan. Dit krijg je door een SSL certificaat aan te schaffen bij de domein provider. Het zorgt voor een beveiligde verbindingen voor de gebruiker. Het protocol wordt vervolgens opgevolgd door een dubbele punt met twee schuine strepen: ://. 

Naast de HTTP en HTTPS protocol zijn er nog:

  • File
  • FTP
  • IRC
  • Mailto
  • Gopher
  • Webfeed

Padnaam

In een padnaam staat de naam van een bron met de url mapping ervoor, gescheiden door een slash /. Wanneer de bronnen van een website zijn opgehaald. Wordt door middel van een padnaam duidelijk maken welke bronnen (pagina) we getoond willen hebben.  

Query string

Met een query string kun je bepaalde parameters meegeven aan een URL. Zoals bijvoorbeeld de zoektermen van een zoekopdracht. 

Een querystring van de padnaam heeft een ?-teken als scheiding. Meer parameters in een URL worden gescheiden met een &-teken.

Voorbeeld van parameters voor een Facebook campagne:
?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign

Fragment

Een fragment indicator wordt aangegeven door een #. Je zit dit vaak bij one-page website. Waarbij een menu item naar een deel op de pagina scrollt. https://yapp.nl/#team 

Zo’n deel in een pagina zit in een <section> binnen de HTML code.Het wordt zo mogelijk om met een menu item te scrollen naar een deel in een webpagina.

Nooit zomaar weer veranderen

Verander nooit zomaar een URL wanneer deze al enige tijd bestaat. Een URL wordt door Google geïndexeerd. Zo kan een bezoeker jouw pagina bezoeken vanuit de zoekresultaten.

Wanneer je deze geïndexeerde link zou veranderen, bestaat je oude niet meer en komt een bezoeker op een 404 pagina. Of wel een “pagina niet gevonden” pagina.

Mocht je een URL echt willen of moeten wijzigen moet de oude URL verwezen worden naar de nieuwe. Dit doe je met een 301-redirect. Een bezoeker zal nauwelijks doorhebben dat ze doorverwezen worden. Zo voorkom je verlies van verkeer en laat je de opgebouwde kracht van de pagina doorvloeien naar de nieuwe URL.

De groei van Mac voor minder

De groei van Mac voor minder

Sinds 2017 klant bij YAPP. Enorme groei mee gemaakt, van verkopen op Marktplaats tot een custom webshop op WooCommerce.

Webshop bekijken: www.macvoorminder.nl

584,5%

GROEI IN OMZET

175,3%

MEER RELEVANT VERKEER

Meer marketing begrippen