fbpx

Wat is een paginaweergave?

Wanneer een specifieke webpagina wordt opgevraagd en getoond spreken we over een paginaweergave. Iedere keer dat dit process plaatsvind krijg de pagina een weergave erbij.

Marketeers houden vaak de engelse benaming “pageview” aan wat op hetzelfde neer komt.

Waar wordt de meetwaarde voor gebruikt?

De meetwaarde paginaweergave wordt vaak gebruikt door website-eigenaren, marketeers en analisten om de prestaties van een website of specifieke pagina te evalueren. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld bepalen welke pagina’s het meest populair zijn onder bezoekers, welke inhoud het best presteert en hoe vaak bepaalde pagina’s worden bekeken. 

Dit helpt hen om hun online aanwezigheid en marketingstrategie te verbeteren en gerichtere beslissingen te nemen. 

Wanneer wordt een paginaweergave meegeteld? 

Een paginaweergave wordt meegeteld als een weergave wanneer een gebruiker de pagina opent en laadt in de browser. Dit wordt gedetecteerd door de Google Analytics tracking code, die vervolgens de weergave registreert en toevoegt aan de totale telling van paginaweergaven voor die specifieke webpagina.

Er zijn echter bepaalde situaties waarin een weergave niet wordt meegeteld, zoals:

  • Als een gebruiker de pagina opent en direct weer sluit voordat de pagina volledig is geladen, dit wordt bounce genoemd.
  • Als een gebruiker de pagina opent en deze in een ander tabblad of venster opent, en deze niet actief bekijkt, kan de weergave niet worden geregistreerd.
  • Als een gebruiker de pagina opent via een externe link, zoals een zoekmachine of social media, en de pagina niet volledig laadt, kan de weergave niet worden geregistreerd.

Houd er rekening mee dat deze beperkingen gelden voor de registratie van weergaven via Google Analytics. Andere analytics tools hebben mogelijk andere methoden en beperkingen voor het registreren van paginaweergaven.

Paginaweergaves in Google Analytics

Om de paginaweergaven in Google Analytics te bekijken, volg je deze stappen:

Google Analytics Universal

  • Klik op het tabblad “Gedrag” in de linker zijbalk en selecteer “Site content” en “Alle pagina’s”
  • Er zal een overzicht verschijnen van alle pagina’s op je website, samen met de aantallen weergaven en unieke weergaven. Je kan deze data ook filteren op datums, landen, bronnen, etc.
  • Je kan ook de paginaweergaven zien in de pagina’s rapporten in de sectie “Gedrag” > “Site Content” > “Alle pagina’s”, Hier kan je kiezen voor een specifieke pagina en zie je de weergaven, bounce rate, gemiddelde tijd op pagina, etc
  • Als je de paginaweergaven wilt zien voor specifieke datums, klik je op de knop “Data-interval” bovenaan het scherm en selecteer je de gewenste datums.

Google Analytics 4 (GA4)

In Google Analytics 4 (GA4), de nieuwste versie van Google Analytics, kun je de paginaweergaven bekijken door de volgende stappen te volgen:

  • Klik op het tabblad “Rapporten” in de linker zijbalk en vervolgens onder de kop “Betrokkenheid” Pagina’s en schermen
  • Hier zie je een overzicht van de weergaven en interacties met de pagina’s op je website
  • Om de paginaweergaven voor specifieke pagina’s te bekijken, klik je boven de pagina titels op het dropdown menu en selecteer je “Paginapad en schermklasse”. Hier kun je vervolgens de weergaven, bounce rate, gemiddelde tijd op pagina, etc. zien per pagina url.
De groei van Mac voor minder

De groei van Mac voor minder

Sinds 2017 klant bij YAPP. Enorme groei mee gemaakt, van verkopen op Marktplaats tot een custom webshop op WooCommerce.

Webshop bekijken: www.macvoorminder.nl

584,5%

GROEI IN OMZET

175,3%

MEER RELEVANT VERKEER

Meer marketing begrippen


U