fbpx

Wat is indexeren?

Indexeren, het verzamelen en registreren van webpagina’s voor de database van de zoekmachines. Het geautomatiseerde script van een crawler bezoekt pagina’s om een beeld te vormen van de inhoud. Waarna een pagina opgenomen kan worden in de zoekindex.

Het is een continu proces, toch wordt niet iedere website actief bijgehouden. Over het opnemen van een wijziging of de toevoeging van een nieuw pagina kan enige tijd gaan.

Is jouw website geïndexeerd?

Controleren of jouw website voorkomt in de index van bijvoorbeeld Google is vrij eenvoudig. Typ in Google site:www.jouwurl.nl en klik op enter. Je krijgt nu een overzicht van alle pagina’s op jouw website die in de Google index voorkomen. 

Komt jouw website of een deel van hiervan niet voor in de index? Dan is het zaak om een aantal dingen te controleren en op te pakken. 

Google Search Console

Via Google’s eigen tool: Google Search Console kun je ook controleren welke pagina’s opgenomen zijn in de index. Via de zoekbalk in Search Console kun je gegevens van een specifieke url ophalen. 

URL indexatie inspectie Google Search Console
URL indexatie inspectie Google Search Console

Je kunt zien of de pagina geïndexeerd is, wanneer de bot voor het laatst is langs geweest en of er eventuele problemen zijn wanneer de pagina nog niet geïndexeerd is.  

Sneller laten indexeren

Een manier van Google om jouw webpagina’s te vinden is door middel van een XML sitemap. De XML sitemap is te uploaden naar Google Search Console en draagt bij aan het versnellen van het indexatie proces.

Door intern te linken naar een nieuwe pagina help je Google ook om een pagina sneller te vinden. Daarnaast dragen externe links (linkbuilding) en het delen van de pagina via de zakelijke en persoonlijke social media kanalen ook bij aan het versnellen van het indexatie proces.

De groei van Mac voor minder

De groei van Mac voor minder

Sinds 2017 klant bij YAPP. Enorme groei mee gemaakt, van verkopen op Marktplaats tot een custom webshop op WooCommerce.

Webshop bekijken: www.macvoorminder.nl

584,5%

GROEI IN OMZET

175,3%

MEER RELEVANT VERKEER

Meer marketing begrippen


U