fbpx

Wat is HTML?

Iedere website op het internet maakt gebruik van HTML-code, maar waar staat HTML voor? HTML staat voor HyperText Markup Language deze programmeertaal zorgt voor het geraamte van een website.

Programmeurs schrijven hiermee structuur van de pagina, samen met CSS (Cascading Style Sheet) en JavaScript wordt de webpagina vormgegeven en worden interacties voor de gebruiker mogelijk gemaakt.

Waarom is HTML er?

In de begintijd van computers liepen onderzoekers en wetenschappers tegen een probleem aan. Documenten die op een computer gemaakt waren, waren niet zomaar leesbaar op elke andere computer. 

Wanneer meerdere personen gekoppeld waren aan één onderzoek was het van belang deze informatie te kunnen delen met de andere onderzoekers. Er moest een oplossing komen voor het delen van informatie. 

In 1989 stelde Berners-Lee een memo op waarin hij een hypertext systeem omschreef voor het gebruik van internet. Hieruit werd HTML ontwikkeld. Het document HTML Tags werd gepubliceerd in 1991, toen nog met 18 elementen. 

Naarmate het gebruik van HTML toenam en er steeds meer documenten werden gedeeld via het computernetwerk ontstond het internet zoals we dat vandaag de dag kennen. 

Wat is een HTML opmaak?

Tegenwoordig kunnen website enorm complex in elkaar zitten. Maar de basis HTML is vrij makkelijk en simpel opgebouwd. 

Het opzetten van een HTML pagina begint bij de DOCTYPE-declaratie. Hiermee wordt aan de browser aangegeven welke standaarden er moeten ingeladen worden.   

Hierna wordt het document geopend met de HTML tag <html>, na deze tag komt de <head>. In de head tag geven we onder andere de pagina titel aan en linken we naar ondersteunende documenten zoals de stylesheet. 

Nu is het tijd om de inhoud van de pagina te gaan opbouwen. Na de head tag komt namelijk de body. In de <body> bouwt een front-end developer de gehele pagina op. H1, img, div elementen. Alles om het design van de website om te zetten naar HTML-code.

De basis HTML opmaak
De basis HTML opmaak

HTML5

Zo’n 17 jaar na de introductie werd in 2008 de eerste versie van HTML5 gelanceerd. Deze code vormt vandaag de dag nog altijd de standaard voor het wereldwijde web. Sinds eind 2014 is HTML opgenomen door W3C als stabiele standaard. Alle browsers ondersteunde de HTML5 code. 

HTML5 heeft een einde gemaakt aan Flash. Dit was voor de komst van HTML5 een zeer populaire plug-in voor websites. Met Flash ontwikkelde developers interactieve en visuele elementen die webpagina’s uniek konden maken. Dit alles kon nu met code gedaan worden. Het installeren van Flash werd hiermee overbodig.

Hoe HTML-code weergeven?

Zelf een kijkje nemen in de broncode van jouw website? Zonder kennis van programmeren kan iedereen van elke webpagina de code in zien. 

1. Klik met de rechtermuisknop ergens op de pagina.
2. Je ziet nu een pop-up met verschillende opties.
3. Klik op: Paginabron weergeven.

De browser opent een nieuw tabblad met de broncode van de desbetreffende webpagina.

Hoe maak je een HTML bestand?

Voor gevorderden kun je met programma’s als Sublime Text en Atom HTML, CSS, JavaScript en PHP bestanden maken. Daarnaast kun je zelfs met Teksteditor of Kladblok een HTML bestand maken. 

Zodra je de basis HyperText Markup Language opmaak gebruikt en het bestand opslaat als .html heb je een basis webpagina gemaakt. Platformen als Treehouse en Codecademy maken het voor beginners makkelijk om deze programmeertalen te leren. 

De groei van Mac voor minder

De groei van Mac voor minder

Sinds 2017 klant bij YAPP. Enorme groei mee gemaakt, van verkopen op Marktplaats tot een custom webshop op WooCommerce.

Webshop bekijken: www.macvoorminder.nl

584,5%

GROEI IN OMZET

175,3%

MEER RELEVANT VERKEER

Meer marketing begrippen


U