fbpx

Wat is hosting?

Een hosting is de service die ervoor zorgt dat je website op het internet beschikbaar is. Wanneer een website is gehost, is deze toegankelijk voor bezoekers vanuit het internet via een uniek webadres, ook wel een URL (Uniform Resource Locator) genoemd. Bezoekers kunnen de website bezoeken door de URL in hun webbrowser te typen of door een link naar de website te volgen vanaf een andere website of via een zoekmachine.

Welke hosting soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten hosting beschikbaar, afhankelijk van hoeveel server resources je nodig hebt en hoeveel flexibiliteit en controle je wilt. Hieronder een greep uit de verschillende soorten opties.

Shared hosting 

Dit is de goedkoopste optie, waarbij je een server deelt met andere websites. Je krijgt een beperkte hoeveelheid server resources en je bent minder flexibel dan bij andere soorten hosting.

VPS (Virtual Private Server) hosting

Dit is een tussenoplossing tussen shared hosting en dedicated server. Je deelt een virtuele server met andere websites, maar je hebt wel toegang tot meer server resources. De website kan bijvoorbeeld draaien op meer ram geheugen, zo kan de website meer verwerken in een kortere tijd. 

Dedicated hosting 

Dedicated hosting is een fysieke server die volledig is toegewijd aan één enkele klant of organisatie. Dit betekent dat de server niet wordt gedeeld met andere klanten of organisaties en dat de klant volledige controle heeft over het besturingssysteem, de software en de configuratie van de server.

Dedicated servers worden vaak gebruikt door bedrijven die een hoge mate van controle en flexibiliteit nodig hebben voor hun webhosting-omgeving. Ze kunnen ook worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals het hosten van een spelserver of het uitvoeren van specifieke zakelijke toepassingen.

Cloud hosting

Een vorm waarbij je gebruik maakt van een cluster van servers om je website te hosten. Dit biedt hoge beschikbaarheid en flexibiliteit, maar kan soms duurder zijn dan andere opties.

Managed hosting

Dit is een vorm van hosting waarbij de provider zorgt voor het beheer en onderhoud van de server, zodat jij je kunt concentreren op het beheren van je website. Dit is vaak duurder dan andere opties, maar kan handig zijn als je geen ervaring hebt met serverbeheer.

Het is belangrijk om te overwegen wat voor soort het beste bij je behoeften past voordat je een hosting kiest. Als je bijvoorbeeld een kleine website hebt met weinig verkeer, kan shared hosting een prima optie zijn. Als je een grotere of meer eisende website hebt, kan een VPS of dedicated server beter passen.

Wat kost hosting?

De kosten voor hosting kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort dat je kiest, het aantal server resources dat je nodig hebt en de duur van het contract.

Shared hosting is meestal de goedkoopste optie, met prijzen die kunnen variëren van enkele euro’s per maand tot tientallen euro’s per maand, afhankelijk van de aanbieder en het aantal resources dat je nodig hebt.

Een VPS is iets duurder dan shared hosting, met prijzen die kunnen variëren vanaf zo’n € 40,- tot meer dan € 100,- per maand, afhankelijk van de aantal cores, ram geheugen en opslag.

Dedicated server is de duurste optie, met prijzen vanaf een paar honderd euro per maand, websites, e-commerce shops of andere platformen die veel verkeer en data te verwerken krijgen draaien vaker op een dedicated server.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten niet altijd een directe indicatie zijn van de kwaliteit van de service. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken en te onderzoeken welke provider het beste bij je behoeften past.

De groei van Mac voor minder

De groei van Mac voor minder

Sinds 2017 klant bij YAPP. Enorme groei mee gemaakt, van verkopen op Marktplaats tot een custom webshop op WooCommerce.

Webshop bekijken: www.macvoorminder.nl

584,5%

GROEI IN OMZET

175,3%

MEER RELEVANT VERKEER

Meer marketing begrippen


H
U