fbpx

Wat is E-commerce?

E-commerce, ook wel bekend als elektronische handel of online winkelen, verwijst naar het kopen en verkopen van goederen of diensten via het internet. E-commerce heeft de manier waarop we winkelen revolutionair veranderd, wat het mogelijk maakt om met slechts een paar klikken goederen en diensten online te kopen en te verkopen. Zonder dat consumenten naar een fysieke winkel hoeven te gaan kunnen ze gemakkelijk alles vanuit huis bestellen.

Sommige voorbeelden van e-commerce zijn online retailers zoals Amazon, eBay en Etsy, evenals kleinere, onafhankelijke online winkels. E-commerce heeft ook mogelijk gemaakt dat bedrijven hun producten en diensten rechtstreeks aan consumenten online verkopen, zonder dat ze een fysieke winkel voor nodig hebben.

Welke E-commerce platformen zijn er?

We kennen tegenwoordig verschillende E-commerce systemen waarmee je een webshop kan maken. Dit zijn de meest populaire platformen:

Shopify

Dit is een van de meest populaire platformen voor het maken van een webshop. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface, veel functionaliteiten en integraties met andere diensten. Een Shopify shop is daarnaast ook redelijk makkelijk op te zetten, zelfs wanneer je geen kennis van programmeren hebt.

WooCommerce

WooCommerce is een plugin voor WordPress die je kunt gebruiken om een webshop te maken op een WordPress-website. Het biedt veel functionaliteiten en is flexibel en aanpasbaar. Hier gaat onze voorkeur dan ook naar uit.

Magento

Dit is een zeer krachtig platform voor het maken van een webshop. Het biedt veel mogelijkheden voor aanpassing en integratie met andere systemen, maar is een stuk complexer om te gebruiken dan de andere platformen uit dit lijstje. Daarnaast brengt het ook een ander kosten plaatje met zich mee.

OpenCart

Dit is een open source platform voor het maken van een webshop. Het biedt veel mogelijkheden voor aanpassing en integratie, en is ook gebruiksvriendelijk.

Naast de boven genoemde zijn er nog veel meer webshop platformen beschikbaar. Het is goed om te weten wat het eind doel is van de shop. Voor je een keuze maakt voor welk platform je gaat.

De hoeveelheid producten is daarnaast ook een goede parameter voor het kiezen van een platform. Extreem grote shop draaien sneller op Magento dan op OpenCart of Shopify bijvoorbeeld.

Voordelen van E-commerce

Er zitten veel voordelen aan het online verkopen van goederen of diensten, waaronder:

 1. Groter bereik: E-commerce stelt bedrijven in staat om een breder publiek te bereiken, aangezien mensen over de hele wereld toegang hebben tot hun online winkel en producten kunnen kopen.
 2. Lagere vaste kosten: Online winkels hebben meestal lagere vaste kosten in vergelijking met fysieke winkels, aangezien ze geen huur, nutsvoorzieningen en andere kosten hoeven te betalen die gepaard gaan met een fysieke winkel.
 3. Grotere gemak: Klanten kunnen op elk moment winkelen, vanaf elke locatie, wat het voor hen gemakkelijker maakt om goederen en diensten te kopen.
 4. Grotere flexibiliteit: Online winkels kunnen vanaf elk apparaat met een internetverbinding worden bezocht, wat het voor bedrijven gemakkelijker maakt om updates en veranderingen aan te brengen in hun winkel.
 5. Verhoogde efficiëntie: E-commerce kan veel van de processen die nodig zijn bij het verkopen van goederen of diensten vereenvoudigen en automatiseren, zoals voorraadbeheer, orderverwerking en verzending.

Wat wordt er online verkocht via webshops?

Er zijn veel soorten goederen en diensten die online verkocht kunnen worden, waaronder:

 1. Fysieke producten: Dit kan kleding, elektronica, huishoudelijke artikelen en andere tastbare producten omvatten die naar de klant worden verzonden.
 2. Digitale producten: Dit kan een ebooks, muziek, films, software en andere digitale producten omvatten die gedownload of online benaderd kunnen worden.
 3. Diensten: Dit kan diensten omvatten zoals advies, coaching, bijles en andere professionele diensten die op afstand worden verleend.
 4. Tickets: Online ticket platformen maken het mogelijk om tickets te verkopen voor evenementen zoals concerten, sportwedstrijden en theateruitvoeringen.
 5. Abonnementen: Bedrijven kunnen abonnementen op hun producten of diensten verkopen. Bijvoorbeeld een maandelijkse doos met goederen, een streamingdienst of een maandelijkse nieuwsbrief.
 6. Ervaringen: Online platforms kunnen ook worden gebruikt om ervaringen te verkopen zoals tours, lessen en activiteiten.
 7. Advertenties: Bedrijven kunnen advertentieruimte verkopen op hun website of andere online platforms aan andere bedrijven.

Over het algemeen zijn de soorten goederen en diensten die online verkocht kunnen worden bijna onbeperkt, aangezien het internet een wereldwijde markt biedt waar bedrijven klanten kunnen bereiken.

De groei van Mac voor minder

De groei van Mac voor minder

Sinds 2017 klant bij YAPP. Enorme groei mee gemaakt, van verkopen op Marktplaats tot een custom webshop op WooCommerce.

Webshop bekijken: www.macvoorminder.nl

584,5%

GROEI IN OMZET

175,3%

MEER RELEVANT VERKEER

Meer marketing begrippen


U