fbpx

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij er betaald wordt voor een geleverde prestatie. Affiliates promoten hierbij actief producten en of diensten van adverteerders in ruil voor commissies, dit gebeurd vaak via blogs, social media en/of nieuwsbrieven.

De beheerder van de blog verkoopt dan zelf bijvoorbeeld geen televisie maar wanneer een bezoeker de link aanklikt en via bol.com of amazon de televisie zou aanschaffen zal de beheerder hierbij commissie ontvangen.

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing draait het om de relaties tussen mensen, het lijkt veel op influencer of content marketing maar een belangrijke stap bij affiliate marketing is dat de vergoeding variabel is. De relatie tussen de klant en de affiliate moet hetzelfde fundament hebben als tussen de affiliate en de verkoper: vertrouwen, transparantie en eerlijke voorwaarden. 

Bij affiliate marketing zijn er twee belangrijkste conversie modellen je hebt hierbij de cost per sale (CPS) waarbij de publisher commissie ontvangt wanneer deze bezoeker naar de webshop van de adverteerder doorverwijst en er een aankoop wordt gedaan. En je hebt cost per lead (CPL) dit is wanneer een bezoeker door een publisher wordt doorverwezen naar een adverteerder en hierna persoonlijke details invult, deze lead kan vanwege interesse dan gezien worden als potentiële klant.  

Op welke manieren kun je aan de slag als affiliate?

Bij het affiliate marketing model zijn er 4 verschillende partijen; 

De adverteerder

Hij of zij biedt een webshop of website aan met producten en of diensten. Hierbij zorgt de adverteerder voor promotiemateriaal zodat publishers dat kunnen gebruiken op hun website om zo reclame te maken. Ook bepaald de adverteerder welke commissie de publisher hierbij ontvangt wanneer er een conversie plaatsvindt. 

De consument

Dit is een persoon of bedrijf die het product of de dienst bij jou besteld via een website of shop. Hierbij probeert de publisher de bezoeker van zijn website zich te interesseren voor de adverteerder waarmee er gewerkt wordt. 

De publisher

Iemand met een website, mailbestand of app waarbij hij of zij een product of services van de adverteerder promoot met als doel het verdienen van commissie. Wanneer er een samenwerking is tussen de publisher en adverteerder krijgt de publisher toegang tot promotiemateriaal van de adverteerder. 

Het affiliate netwerk 

Hierbij worden adverteerders en publishers bij elkaar gebracht en het netwerk fungeert als onafhankelijke in de samenwerking. Zowel technisch, advies en tips en het maken van afspraken over bijvoorbeeld commissie wordt er hierbij geregeld. 

Affiliate marketing beginnen

Bij een affiliate draait het  zoveel mogelijk om leads, clicks, views of sales om te genereren voor zijn adverteerder. In de meeste gevallen zal een affiliate per adverteerder een aparte blog schrijven of website bouwen om vervolgens zoveel mogelijk bezoekers te krijgen op de website. Dit doet affiliate door slim te gebruik te maken van verschillende technieken zoals: 

  • SEO teksten
  • Social netwerken
  • Email marketing
  • Video’s en foto’s
  • Bloggen

Het kan dus een ideale manier zijn om een passief inkomen te generen. Plaats een link en wacht tot bezoekers via jouw link wat aanschaffen en ontvang commissie. In de praktijk kan het soms nogal wat werk kosten om hierin ook echt een passief inkomen te genereren. 

Affiliate marketing platformen/netwerken

Omdat affiliate marketing tegenwoordig zo populair is zijn er bedrijven die zich specialiseren in het bedienen van affiliates. Zo worden er bijvoorbeeld speciale CMS systemen ontworpen waarmee affiliates in een handomdraai meer websites kunnen exploiteren, hiervoor hoeven er geen websites gebouwd te worden en wordt er veel geld en tijd bespaard.

Naast dit zijn zoals ik net omschreef ook SEO specialisten en SEO tekstschrijvers die hieraan een boterham verdienen en platformen zoals Instagram en Facebook waarmee er wordt geadverteerd.

De groei van Mac voor minder

De groei van Mac voor minder

Sinds 2017 klant bij YAPP. Enorme groei mee gemaakt, van verkopen op Marktplaats tot een custom webshop op WooCommerce.

Webshop bekijken: www.macvoorminder.nl

584,5%

GROEI IN OMZET

175,3%

MEER RELEVANT VERKEER

Meer marketing begrippen


U