fbpx

Wat is een 404 pagina?

Wellicht ben je het vast eens tegengekomen, je typt een URL in op internet of klikt op een link binnen een website waarna je een 404 pagina te zien krijgt. Page not found of een Oeps deze pagina bestaat niet meer. De pagina kan verwijderd of veranderd zijn door de webmaster.

Een 404 error pagina geeft aan dat de verbinding met de server voor het specifieke adres niet gemaakt kan worden. Hoe voorkom, vind en los je als webmaster 404 pagina’s op?

Hoe voorkom je een 404 pagina?

404 pagina’s zijn vrij simpel te voorkomen. Mocht je een pagina URL willen wijzigen zorg dan altijd dat de ‘oude link’ middels een 301-redirect wordt verwezen naar de nieuwe. Voor WordPress is hier een gratis plugin voor.

Ben je van plan om een pagina te verwijderen dan kun je twee dingen doen:

  1. Verwijs de pagina naar een relevante of vergelijkbare pagina. Mocht die er niet zijn en het gaat bijvoorbeeld om een productpagina redirect deze dan naar de bovenliggende categorie. Als laatste optie kan de pagina geredirect worden naar de homepagina.
  2. Wanneer er geen relevante pagina is om naar te verwijzen kun je er voor kiezen om de pagina op no-index te zetten. Google zal de pagina dan vanzelf uit de index halen waarna je deze kunt verwijderen. Hier kan enig tijd overheen gaan. 

404 pagina’s vinden

Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen om een 404 pagina te vinden. Dit kan met Google Search Console of bijvoorbeeld met Screaming Frog SEO Spider. In Search Console ga je onder het kopje Index naar Pagina’s hier zie je of er pagina’s zijn met een 404 code status.

Screaming Frog SEO Spider is een tool die gratis te downloaden is. Wanneer je de tool opent kun je bovenaan jouw URL invoeren. Onder het logo zie je een dropdown, hier hier voor HTML en klik rechts achter balk waar je jouw URL ingevuld heb op start. De tool zal nu jouw pagina’s ophalen. De kolom ‘Status Code’ geeft de status van een pagina aan. Wanneer niet gevonden kan worden kom hier 404 te staan. 

Hoe los je een 404 pagina op?

Nu je weet hoe je een 404 pagina kunt opsporen wil je deze natuurlijk ook graag oplossen. De meest SEO vriendelijke oplossing is de URL met een 301-redirect door te verwijzen naar de nieuwe of meest relevante pagina. Zo wordt een bezoeker vaak zonder dat ze het echt door hebben geleid naar de nieuwe pagina.

404 pagina’s hebben namelijk een negatief effect op je zichtbaarheid en posities binnen de zoekmachines. Een bezoeker klik in 9 van de 10 gevallen op vorige wanneer ze op een 404 pagina komen vanuit de zoekmachine. Google neemt dit op als deze pagina is niet interessant voor deze zoekopdracht omdat de zoeker vrijwel direct de pagina weer verlaat. Hierdoor zal Google de pagina laten zakken.

De groei van Mac voor minder

De groei van Mac voor minder

Sinds 2017 klant bij YAPP. Enorme groei mee gemaakt, van verkopen op Marktplaats tot een custom webshop op WooCommerce.

Webshop bekijken: www.macvoorminder.nl

584,5%

GROEI IN OMZET

175,3%

MEER RELEVANT VERKEER

Meer marketing begrippen


U