
Afgelopen zomer (augustus 2021) heeft Google een nieuwe tool gelanceerd: Core Web Vitals. Deze tool meet op 3 punten de gebruikerservaring van jouw webpagina’s. De resultaten uit deze meting hebben invloed op de ranking binnen Google.
In dit artikel leggen we uit waar de drie meetwaarde voor staan en hoe jij inzicht krijgt in de zwakke plekken van jouw site mochten die er zijn natuurlijk 😉
Wat zijn de Core Web Vitals?
De Core Web Vitals bestaan uit drie meetwaarde:
- Largest Contentful Paint (LCP)
- First Input Delay (FID)
- Cumulatie Layout Shift (CLS)

Ofwel pagina laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit. Met deze elementen meet Google de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Scoor jij goed? Dan zul je gemerkt hebben dat je posities stabiel blijven of zelfs verbeteren. Mocht dit niet het geval zijn kan het een negatief effect gehad hebben op je posities en zichtbaarheid.
Via Google’s tool PageSpeed Insights kun je precies zien met welke elementen jij goed scoort en welke niet.
Larges Contentful Paint (LCP)
De LCP meet de snelheid waarmee een webpagina geladen wordt. Hoe lang duurt het voor het grootste en vaak dus belangrijkste deel content van jouw pagina geladen is? Hoe sneller hoe beter, tegenwoordig telt elke seconde.
Voor een goede scoren op LCP moet de laadtijd onder de 2,5 seconden zijn. Zit je tussen de 2,5 en 4 seconden dan is er ruimte voor verbetering. Duurt het langer dan 4 seconden om de content te laden? Dan is er werk aan de winkel, de kans is dan groot dat een bezoeker je site weer verlaat.

Belemmerende factoren voor goede LCP score
Er zijn een aantal factoren die de LCP flink kunnen beïnvloeden. Denk aan: de reactietijd van je server, CSS en JavaScript die weergave blokkeren, laadtijd externe bestanden zoals afbeeldingen en video’s of client-side rendering waarbij je content met behulp van JavaScript wordt weergegeven.
Via PageSpeed Insights vind je onder het tabje TTFB (Time to First Byte) hoe je server omgaat met jouw content. Er wordt precies aangegeven wat geoptimaliseerd moet worden Een uitgebreide uitleg van Google zelf vind je hier.
Blokkerende weergaven door JavaScript of CSS kun je voorkomen door niet kritieke scripts en stylesheets later in te laden, nadat het grootste content deel geladen is.
Externe bestanden als afbeeldingen, video’s of tekstbestanden kunnen gecomprimeerd worden. Hierdoor worden ze sneller geladen en vragen ze minder rekenkracht en geheugen van de server.
First Input Delay (FID)
De FID is het tweede meetpunt van de Core Web Vitals die kijkt naar de interactiviteit en responsiviteit van jouw website op de input van een bezoeker. De meting wordt gestart vanaf het moment dat een bezoeker een interactie heeft tot het moment dat de bezoeker gebruik kan maken van de webpagina.
LCP (Larges Contentful Paint) meet dus het laden van de website wanneer de bezoeker vanuit de zoekresultaten op de site komt. En FID (First Input Delay) meet de subjectieve snelheid binnen jouw site.
Een optimale input snelheid van ergens op klikken tot het gewenste en dus zichtbare resultaat is minder dan 100 milliseconden. Scoor je tussen de 100 en 300 milliseconden dan is er ruimte voor verbetering. Hoogst waarschijnlijk maak je dan nog gebruik van te veel of te zware JavaScripts. Duurt een interactie langer dan 300 milliseconden dan ben je de bezoeker binnen no-time kwijt en dat zou zonde zijn!

Cumulative Layout Shift (CLS)
Deze meetwaarde kijkt naar de visuele stabiliteit. Zijn er elementen die tijdens het laden onverwachts verschuiven? Dan gaat dit nadelig zijn voor de CLS scoren. Hoe minder content verschuift tijdens het laden hoe beter je scoren.
Google is de afgelopen jaren steeds meer waarde gaan hechten aan mobiel vriendelijkheid. Mobiele schermen zijn een stuk kleiner dan een desktop of tablet, let daarom vooral goed op de content elementen op mobiel. Bij Google’s PageSpeed Insights tool krijg je ook altijd als eerst de mobiele scoren te zien.
De CLS moet uitkomen op 1.0 of lager bij 75% van de pagina bezoeken dan heb jij een goede score te pakken.

Veel voorkomende fouten bij CLS
- Afbeeldingen zonder een vaste Width of Height
- Dynamisch inhoudt binnen een pagina
- Inladen van web fonts
- Acties die wachten op een netwerk response

Ervaar jij problemen met de Core Web Vitals update?
Zelf geen kennis, tijd of programmeur om hiermee aan de slag te gaan? Wij helpen jou graag op weg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Word #1 in Google met jouw WordPress site
Binnen 2 werkdagen ontdek jij hoe je nummer #1 op Google wordt in jouw branche.